Passage 7: NDA I 2012 GAT Question Paper

PASSAGE-7

What interests many people is the possibility of finding an Earth-like planet, and many science fiction stories have been woven around the possibility of there existing a planet somewhere in the  universe which is an exact replica of the Earth. There are too many variable quantities for this to be a possibility worth considering. What is possible, if planetary systems are common as they seem to be, is the existence of planets where the conditions are similar to conditions on the Earth and to which our form of lie could rapidly adapt. If life had gained a foothold on such a planet, it is possible that life closely paralleling our own planet could have developed.

What sort of conditions is necessary for life as we know it to develop? First of all of course a suitable planetary body is essential. Given this, then two vital conditions must be satisfied. The temperature must be neither too hot nor too cold, since intense heat breaks down organic molecules and severe cold prevents activity from going on. Too much short-wave radiation also upsets living organisms. The other prerequisite is a suitable atmosphere sufficiently dense to give protection from radiation and meteorites and containing oxygen and water vapour in reasonable quantities.

QUESTIONS:

1. This passage suggests that there

(A) cannot be another planet like the Earth

(B) are other planets like the Earth mentioned only in stories

(C) may be other planets like the Earth in this universe

(D) is a planet which is exactly like the Earth

Answer: (C)

2. The hypothesis about the possibility of planets parallel to the Earth gets its strength from the fact that

(A) the scientists have discovered them

(B) books have been written about them

(C) the planetary system exists

(D) many people have shown interest in it

Answer: (C)

3. The statement, “If life had gained a foothold on such a planet” means that

(A) if there is life on the planet, it would be like hours

(B) if we go there, we can develop it like this Earth

(C) even if we try, we cannot go and live there

(D) it is impossible for life to develop there

Answer: (A)

Passage 6: NDA I 2012 GAT Question Paper

PASSAGE-6

Even in the most primitive societies, the great majority of people satisfy a large part of their material needs by exchanging goods and services. Very few people indeed can make for themselves everything they need-all their food, their clothes, their housing, their tools. Ever since men started living in communities, they have been satisfying their needs by means of specialization and exchange; increasingly each individual has concentrated on what he can does best, and has produced more of the special goods or services in which he has concentrated, than he can consume himself. The surplus he has exchanged with other members of the community, acquiring, in exchange the things he needs that others have produced.

QUESTIONS:

1. According to the passage, the great majority of people can satisfy their needs today by

(A) providing things for themselves

(B) exchanging goods and services

(C) concentrating on what they can do best

(D) individual specialization

Answer: (B)

2. Exchange of good becomes possible only when

(A) there is no specialization

(B) goods are produced in surplus

(C) primitive societies become modern

(D) individuals make things for themselves

Answer: (B)

3. Specialization and exchange began when men started

(A) big industries

(B) concentrating on their work

(C) producing things for individual use

(D) living in communities

Answer: (D)

4. Exchange of goods and services becomes necessary because

(A) man is a social being

(B) reciprocity is the law of life

(C) trade and commerce are means of progress

(D) we cannot produce everything we need ourselves

Answer: (D)

Passage 5: NDA II 2011 GAT Question Paper

PASSAGE-5

One-day my brother brought home a new song-bird. It was the smallest of them all, a tiny creature of a blue and a red that sparkled when brushed by this sun. But there was a problem : while the other sang, this new  bird remained silent. My brother tried coaxing music out of him, in vain. He tried attacking with a stick, but the bird was unmoved. My brother first tried withholding food, but later when the incentive was offered the bird ignored it, an twice the knocked over his dish, scattering the seed.

QUESTIONS:

1. One day the writer’s brother brought home a bird

(a) which never ate food

(b) which flew so high it seemed to touch the sun

(c) whose colours shone brightly in the sunlight

(d) which was the largest of all the birds in his collection

Answer: (c)

2. At first his brother tried to get the bird to sing by

(a) tempting with food

(b) placing it in the company of the other birds while they sang

(c) singing to the bird himself

(d) withholding food

Answer: (b)

3. What does the word “coaxing” mean ?

(a) to behave rudely

(b) to use violent means

(c) to gently persuade.

(d) to beg repeatedly

Answer: (c)

Passage 4: NDA II 2011 GAT Question Paper

PASSAGE-4

Elephants spray water over their ears to stay cool. The rhythm of an elephant’s day is set largely by its watering routine. An adult needs about thirty gallons of water a day. When water is abundant there is no problem. But during droughts, elephants resort to an intriguing technique : digging wells. In a dried-up river bed they scoop out holes with their forefeet until they reach water. After waiting patiently for the sand to settle, they drink in order of seniority, calves last.

QUESTIONS:

1. According to the passage, water is

(a) quite important for the elephant

(b) vital for the elephant’s survival

(c) occasionally useful for the elephant

(d) often a problem for the elephant

Answer: (b)

2. According to the passage, elephants spray water over themselves

(a) to have fun

(b) to ward off the heat

(c) to cool their heels

(d) to quench their thirst

Answer: (b)

3. During droughts, elephants

(a) burrow in the sand to avoid heat

(b) find water in rivers

(c) dig holes in the river bed to reach the water

(d) find new water holes

Answer: (c)

4. When the elephants in water

(a) the baby elephants drink first

(b) the oldest adult drinks first

(c) the larges elephant drinks first

(d) the youngest adult drinks first

Answer: (b)

Passage 3: NDA I 2011 GAT Question Paper

PASSAGE-3

Not all nocturnal animals have good eyesight. Many of them concentrate on the other senses for finding their way about and for finding food. The sense of touch is very well developed in many nocturnal animals, whether they have good eyes or not. The large hairs or whiskers on the faces of cats and mice are sense organs and the animals react rapidly if these whiskers are touched. The sense of smell is also very important for nocturnal animals such as hedgehogs and field mice. The moist night air holds scent much better than dry air does.

QUESTIONS:

1. Which one of the following statements is correct ?

(a) All nocturnal animals are blind

(b) Many nocturnal animals do not have good eyesight

(c) Most nocturnal animals can not see any thing in the dark

(d) No nocturnal animal has good eyesight

Answer: (b)

2. The cat’s are organs associated with the sense of

(a) taste

(b) touch

(c) hearing

(d) smell

Answer: (b)

Passage 2: NDA I 2011 GAT Question Paper

PASSAGE-2

The dog fence in Australia has been erected to keep out hostile invaders, in this case hordes o f yellow dogs called dingoes. The empire it preserves is that of wool growers. Yet the fence casts a much broader ecological shadow For the early explorers, a kangaroo or a wallaby slighting marked a noteworthy event. Now try not to see one. Without a native predator there is no check on the marsupial population. The kangaroos are now cursed more than the dingoes. They have become rivals of sheep, competing for water and grass. The State Governments now cull more than three million kangaroos a year to keep Australia’s natural symbol from over running the pastoral lands.

QUESTIONS:

1. The Fence is mean to keep the :

(a) kangaroo in and the dingo out.

(b) kangaroo in and the sheep out.

(c) sheep in and the kangaroo out.

(d) sheep in and the dingo out.

Answer: (d)

2. Australia’s national symbol is :

(a) Kangaroo

(b) Wallaby

(c) Sheep

(d) Dingo

Answer: (a)

3. What has led to the unchecked growth of the marsupial population ?

(a) The building of fences

(b) The absence of native predator

(c) The culling of kangaroos

(d) The availability of water and grass

Answer: (b)

4. The marsupial population is up in Australia because :

(a) both wallaby and kangaroo count as marsupials.

(b) the kangaroo consumes the water and grass of the sheep.

(c) the dingo cannot get at the kangaroo.

(d) the kangaroos are fenced out.

Answer: (c)

Passage 1: NDA I 2011 GAT Question Paper

PASSAGE-1

Gandhi was not born great. He was a blundering boy, a mediocre student, a poor lawyer, an ordinary individual until he remade himself. He was a self-remade man. He had faith in himself. But above all, he had a deep, touching faith in the peasants, miners, labourers, and young unformed men and women whom he drew into his work. He fed them al an elixir of growth which often transformed nameless, uneducated people into leonine heroes. The elixir was fearlessness.

QUESTIONS:

1. Consider the following assumptions :

1. Gandhi was a great man throughout his life.

2. Men are not born great, but they are made great by self effort.

3. Gandhi liked the ordinary people and neglected the rich.

4. Gandhi transformed the ordinary masses into great heroes.

Which of the above assumptions can be drawn from the above passage?

(a) 2 and 4 

(b) 1 and 2 

(c) 3 and 4 

(d) None of the above 

Answer: (a)

2. Gandhi transformed the uneducated people by teaching them

(a) work-mindedness

(b) self confidence

(c) fearlessness

(d) heroism

Answer: (c)

3. Gandhi’s attitude to the labour class was one of

(a) generosity

(b) pity

(c) compassion

(d) fearlessness

Answer: (3)

4. The world ‘leonine’ in the passage means

(a) lean

(b) courageous

(c) timid

(d) learning

Answer: (b)

Districts Of Andhra Pradesh at a Glance

Districts Of Andhra Pradesh at a Glance:

 

 Sl. No Districts Name
01 Anantapur
02 Chittoor
03 East Godavari
04 Guntur
05 Cuddapah
06 Krishna
07 Kurnool
08 Prakasam
09 Nellore
10 Srikakulam
11 Visakhapatnam
12 Vizianagaram
13 West Godavari

Test by Chinu

XYZ