Passage 15 c: NDA I 2015 GAT Question Paper

PASSAGE-15C

Directions :

In items in this section, this passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in this paragraph have been removed and jumbled up. These are labeled P, Q, R and S. You are required to find out the proper order for the four sentences and mark accordingly on the Answer Sheet.

S1 :Mr Sherlock Holmes and Doctor Watson were spending a weekend in a University town.

S6 : It was clear that something very unusual happened.

P : One evening they received a visit from an acquaintance, Mr Hilton Soames.

Q : On that occasion he was in a state of great agitation.

R : They were staying in furnished rooms, close to the library.

S :MrSoames was a tall, thin man of a nervous and excitable nature.

QUESTIONS:

1. The proper sequence should be

(A) P R S Q 

(B) R P S Q 

(C) P Q R S 

(D) R P Q S 

Answer: (B)

Passage 15 b: NDA I 2015 GAT Question Paper

PASSAGE-15B

Directions :

In items in this section, this passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in this paragraph have been removed and jumbled up. These are labeled P, Q, R and S. You are required to find out the proper order for the four sentences and mark accordingly on the Answer Sheet.

S1 : Hope springs eternally in the heart of man.

S6 : This is the central idea of the poem.

P : But hope is everlasting.

Q : Love, friendship and youth perish.

R : It is nursed by the glorious elements of nature.

S : Man derives hope from nature in his gallant struggle after some noble ideal.

QUESTIONS:

1. The proper sequence should be

(A) Q P R S 

(B) S R Q P 

(C) R S Q P 

(D) Q P S R 

Answer: (A)

Passage 15 a: NDA I 2015 GAT Question Paper

PASSAGE- 15A

Directions :

In items in this section, this passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in this paragraph have been removed and jumbled up. These are labeled P, Q, R and S. You are required to find out the proper order for the four sentences and mark accordingly on the Answer Sheet.

S1 : At the roadside the driver will be asked to blow through a small glass tube into a plastic bag.

S6 : The driver will be asked to go to the police station

P : And if the colour  change does not reach the line the driver cannot be punished under the new law.

Q : Inside the tube are chemically treated crystals which change colour if the driver has alcohol on his breath.

R : But if the colour change does reach the line then the test has proved positive

S : If the colour change goes beyond a certain line marked on the tube this indicates that the driver is probably over the specified limit.

QUESTIONS:

1. The proper sequence should be

(A) P S Q R

(B) S Q R P

(C) R P S Q

(D) Q S P R

Answer: (D)

Passage 14: NDA I 2014 GAT Question Paper

PASSAGE-14

The dog is a very intelligent animal and it can be trained for many duties. Some dogs work with the police and the army as sentries and trackers, and there are medals that are awarded to dogs for bravery in action. Other dogs act as seeing-eyes for the blind, and some breeds are specially trained for rescue work among mountains and snow. Jobs like herding sheep and cattle and guarding homes are also done by them. Whenever man lives and works in the Arctic Circle, I the desert, in the jungle, in the moors or mountains, the dog is his faithful companion and help. A common mongrel may possess these qualities just as much as the aristocratic bloodhound.

QUESTIONS:

1. The passage tells us that dogs

(A) can be trained to do different kinds of work 

(B) are capable of difficult work 

(C)  are of different types 

(D)  alone are a great help to man 

Answer: (A)

2. Medals are awarded to some dogs for

(A)  their brave deeds working with the police 

(B)  working with the police 

(C)  serving as sentries 

(D)  being able to perform difficult work 

Answer: (A)

3. The passage implies that

(A)  only dogs are faithful but not man 

(B) man would have felt helpless without dogs 

(C) the dog has certain qualities that make it man’s trustworthy companion 

(D) dogs can do almost anything 

Answer: (C)

4. The phrase ‘aristocratic bloodhound’ in the passage means

(A) the dog kept by wealthy people 

(B) a pedigree dog 

(C) a dog fond of blood 

(D) any big dog 

Answer: (B)

Passage 13: NDA I 2014 GAT Question Paper

PASSAGE-13

In a free country, the man who reaches the position of leader is usually one of outstanding character and ability. Moreover, it is usually possible to foresee that he will reach such a position, since early in life one can see his qualities of character. But his is not always true in the case of a dictator; often he reaches his position of power through chance, very often through the unhappy state of his country. It is possible that Hitler would never have become the leader of Germany if that country had not been drive to despair.

QUESTIONS:

1. In a free country, one who becomes a leader

(A)  must be of outstanding character and ability 

(B)  must show qualities of character from an early age 

(C)  is generally of a remarkable character and ability 

(D)  must be see that his country is free from despair 

Answer: (C)

2. Hitler became a leader  because

(A)  he exhibited leadership qualities 

(B)  Germany was free country 

(C)  Germany was in despair 

(D)  Germans wanted a dictator 

Answer: (C)

3. The passage seems to suggest that

(A)  despair sometimes lads to dictatorship 

(B)  Hitler was no leader 

(C)  a leader is chosen only by a free country 

(D)  a leader foresees his future position 

Answer: (A)

Passage 12: NDA II 2013 GAT Question Paper

PASSAGE-12

It has often been said that the scale of natural phenomena in India and her total dependence on the monsoon, have helped to form the character of her people. Even today, major disaster, such as flood, famine and plaque, are hard to check and in older times, their control was almost impossible. Many other ancient civilizations, such as those of the Greeks, Romans and Chinese, had to contend with hard winters, which encouraged sturdiness and resourcefulness. India, on the other hand, was blessed by a bounteous nature, who demanded little of man in return for sustenance, but in her terrible anger could not be appeased by any human effort. Hence it has been suggested, the Indian character has tended to quietism, accepting fortune and misfortune alike without complaint.

QUESTIONS:

1. The author’s main argument is

(A) description of natural phenomena of India 

(B)  unpredictability of Indian monsoon 

(C)  correlation between the climate and the character of the inhabitants of a region 

(D)  hardships caused by natural calamities 

Answer: (C)

2. Which one of the following civilization did not have to face hardships due to bad winter ?

(A) Indian

(B) Greek

(C) Chinese

(D) Roman

Answer: (A)

3. The expression “India, on the other hand, was blessed by a bounteous nature ……..’ means

(A)  Indian soil is fertile 

(B)  India is a land of flora and fauna 

(C)  Indian people have been rewarded more generously by nature in proportion to their efforts 

(D)  Indian soil is suited for growing a variety of crops 

Answer: (C)

4. Which trait of Indian character has beer, formed by the monsoon ?

(A) Fatalism

(B) Sturdiness

(C) Asceticism

(D) Epicureanism

Answer: (A)

Passage 11: NDA I 2013 GAT Question Paper

Directions for the Close Comprehension Passage (For the 20 items which follow) :

Supply suitable word in the blank of each item which is followed by four words groups of words.

PASSAGE-11

In a few second we ran the boat into a little bay, where we made her fast to a piece of coral, and running up the beach, entered the ranks of the penguins armed with our sticks and spears. We are greatly surprised to 1. that instead of attacking us or 2 sings of fear at our 3 these strange birds do not have 4 their places until we took hold 5 them, merely 6 their eyes on us 7 wonder as we passed. There 8 one old penguin, however that 9 to walk slowly towards the sea, and Peterkin 10 it into his head that he 11 try to stop it, so he 12 between it and the sea and 13 his tick in its face. But this 14 to be a determined old 15 It would not go back; in fact, it 16 not cease to advance, but 17 with Peterkin bravely, and 18 him before it until it 19 the sea Had Peterkin used his 20

QUESTIONS:

1. 

(A) find

(B) learn

(C) hear

(D) understand

Answer: (B)

2. 

(A) showing

(B) giving

(C) revealing

(D) conveying

Answer: (A)

3. 

(A) arrival

(B) entry

(C) approach

(D) alight

Answer: (C)

4. 

(A) in

(B) at

(C) from

(D) on

Answer: (C)

5. 

(A) off

(B) of

(C) from

(D) on

Answer: (B)

6. 

(A) opened

(B) turned

(C) closed

(D) showed

Answer: (B)

7. 

(A) with

(B) out of

(C) in

(D) on

Answer: (C)

8. 

(A) lived

(B) existed

(C) was

(D) persisted

Answer: (C)

9. 

(A) commenced

(B) began

(C) continued

(D) stalked

Answer: (B)

10. 

(A) carried

(B) bore

(C) took

(D) thought

Answer: (C)

11. 

(A) would

(B) could

(C) should

(D) won’t

Answer: (A)

12. 

(A) interposed

(B) ran

(C) arrived

(D) jumped

Answer: (B)

13. 

(A) moved

(B) pointed

(C) waved

(D) watched

Answer: (D)

14. 

(A) appeared

(B) happened

(C) proved

(D) seemed

Answer: (C)

15. 

(A) bird

(B) animal

(C) creature

(D) pet

Answer: (A)

16. 

(A) should

(B) would

(C) could

(D) must

Answer: (B)

17. 

(A) battled

(B) struggled

(C) contested

(D) snugged

Answer: (A)

18. 

(A) chased

(B) drove

(C) moved

(D) lashed

Answer: (B)

19. 

(A) touched

(B) arrived at

(C) reached

(D) jumped

Answer: (C)

20. 

(A) baton

(B) stick

(C) spear

(D) club

Answer: (B)

Passage 10: NDA II 2012 GAT Question Paper

PASSSAGE-10

It is not doubt true that we cannot go through life without sorrow. There can be no sunshine without shadow, we must no complain that roses have thorns but rather be grateful that thorns bear flowers. Our existence there is so complex that we must except much sorrow and suffering. Yet it is certain that no man was ever discontented with the world who did his duty in it The world is like a looking glass; if you smile, it smile; if you frown, it frown back. Always try, then, to look at the bright side of things. There are some persons whose very as a comedy to those who think and  tragedy to those who feel.

QUESTIONS:

1. The author says that we cannot go through life without sorrow because

(a)   it is our fate

(b)   we are always discontented

(c)   life is a tragedy

(d)   human life is very complex

Ans: ()

2. According to the author no man can be discontented with the world if he

(a)   it determined to be happy

(b)   is sincere in discharging his duties

(c)   has a healthy attitude to life

(d)   likes sunshine

Ans: ()

3. The expression “life is a tragedy to those who feel” means that it is a tragedy to those who

(a)   think about the world

(b)   believe in fare

(c)   do not understand the world

(d)   are sensitive and emotional

Ans: ()

4. The author says. “There are some persons whose very presence seems like a ray of sunshine and brightens the whole room”. The reason for this is that they

(a)   have the capacity to love

(b)   talk more of roses and less of thorns

(c)   are happy and spread happiness

(d)   look good and behave well

Ans: ()

5. What is the author’s message in this passage ?

(a)   Look at the bright side of things

(b)   Our existence is so complex

(c)   The world is a looking glass

(d)   Expect much sorrow and suffering

Ans: ()

Passage 9: NDA II 2012 GAT Question Paper

PASSAGE-9

There was a farewell ceremony on  her last day at school. to which my parents and I were invited. It was a touching ceremony in a solemn kind of way. The City Corporation sent a representative and so did the two main political parties. There are many speeches and my grandmother was garlanded by a girl from every class. Then the head-girl, a particular favourite of hers, unveiled the farewell present the girls had bought for  her by subscription. It was a large marble model of the ‘Taj Mahal; it had a bulb inside and could be lit up like a table lamp. My grandmother made a speech too, but she couldn’t finish it properly, for she began to cry before she got to the end of it and to stop to wipe away her tears. I turned away when she began dabbing at her eyes with a huge green handkerchief and discovered, to my surprise, that many of the girls sitting around me ere wiping their eyes too. I was very jealous, I remember. I had always taken it four grated that it was my own special right to love her; I did not know how to cope with the discovery that may right had been infringed by a whole school.

QUESTIONS:

1. The farewell ceremony described in the passage is for the

(a)   author’s mother used to teach at his/her school

(b)   mother of head-girl teaching at her school

(c)   grandmother of head-girl no longer teaching at  her school

(d)   grandmother of the author who used to teach at his/her school

Ans: ()

2. The farewell ceremony made everyone feel

(a)   sad

(b)   unhappy

(c)   happy

(d)   bad

Ans: ()

3. Before the writer attended the ceremony he/she had thought

(a)   he/she was the only child who loved his/her grandmother

(b)   all the girls in the school loved his/her grandmother

(c)   only a few girls in the school loved his/her grandmother.

(d)   only his/her parents loved his/her grandmother

Ans: ()

Passage 8: NDA I 2012 GAT Question Paper

PASSAGE-8

“The doctor’s coming in a minute, Inspector”, said Miss Smith.

“Yes, thank you for phoning, Miss Smith. It was very kind of you …… the lady’s name is Mrs. West, you say, …..”

“Yes, that’s right.”

“And what about Mr. West ?”

“Doctor West, Inspector. ”

“Oh, I see …. Well, Doctor West, then. Do you know where he is ?”

“Not exactly, Inspector. He never told Mrs. West where he was going You see, then hated each other.”

“What do you mean?”

“Well, Doctor West thought that Mrs. West was in move with another man, and everyone knows Doctor West went to see another woman.”

QUESTIONS:

1. The conversation appears to be taking place

(A) in a street where an accident has just occurred

(B) in a hotel where Mrs. West suddenly became ill

(C) in Mrs. West’s hose where the police are enquiring into lady’s murder

(D) in Mrs. West’s house where a theft has taken place the night before

Answer: (C)

2. The questions the Inspector ask are

(A) inquisitive

(B) foolish

(C) disturbing

(D) searching

Answer: (D)

3. “You see, they hated each other.” “What do you mean?”

The Inspector seems

(A) to know Doctor West’s secret

(B) surprised to get the information

(C) not to have understood Miss Smith

(D) not impressed by Miss Smith’s information

Answer: (B)