Passage 21: CDS II English Question Paper-2013

PASSAGE-21

A well-dressed young man entered a big textile shop one evening. He was able to draw the attention of the salesmen who thought him rich and likely to make heavy purchases. He was shown the superior varieties of suit lengths and sarees. But after casually examining them, he kept moving to the next section where readymade goods were being sold and further on to the hosiery section. By then, the salesmen had begun to doubt his intentions, and drew the attention of the manager. The manager asked him what exactly he wanted and he replied that he wanted courteous treatment. He explained that he had come to the same shop in casual dress that morning and drawn little attention. His pride was hurt and he wanted to assert himself. He had come in good dress only to get decent treatment, not for getting any textiles. He left without making any purchase.

QUESTIONS:

1. The young man was well dressed because

(A) it was his habit to dress well

(B) it was his wedding day 

(C) he wanted to meet the manager of the shop 

(D) he wanted to impress the salesmen 

Answer: (C)

2. The salesmen in the shop are described as people who pay attention to

(A) only young men and women 

(B) pretty women 

(C) only rich customers 

(D) regular customers 

Answer: (C)

3. The young man moved way to the hosiery section because he

(A)  was not interested in purchasing anything now 

(B)  did not like the readymade clothes 

(C) wanted better clothes 

(D) was restless 

Answer: (D)

4. The manager asked the young man what he wanted because

(A) he would give him exactly what he was looking for 

(B)  the salesman had drawn his attention to the indifferent altitude of the young man 

(C) he thought they could do more business with him that way 

(D) he thought the visitor was dissatisfied 

Answer: (B)

5. The young man left without making purchases because he

(A) did not have money 

(B) could not find any item of his choice 

(C) had come only to make a point about the indifferent altitude of the salesmen towards casually dressed customers 

(D) decided to come to make the purchases later on 

Answer: (C)

Passage 20: CDS I 2015 English Paper

PASSAGE-20

The overwhelming vote given by the greater part of the public has so far been in favour films which pass the time easily and satisfy that part of our imagination which depends on the more obvious kind of daydreams. We make up for what we secretly regard as our deficiencies by watching the stimulating adventures of the other people who are stronger, more effective, or more beautiful than we are. The conventional stars act out our daydreams for us in a constant succession of exciting situations set in the open spaces, in the jungles or in the underworld of great cities which abounds in crime and violence. We would not dare to be in such situations but the situations are very exciting to watch since our youth is being spent in day-to-day routine of school, office or home.

QUESTIONS:

1. According to the passage, most of us prefer films which

(A)  overwhelm our imagination 

(B) depict our times 

(C) fulfill our secret wishes 

(D) appeal to our reason 

Answer: (A)

2. By watching thrilling adventures in films we make up for

(A)  the effectiveness of our desires 

(B) the shortcomings in our life 

(C) the stimulation of our everyday life 

(D) the influence which we don’t have 

Answer: (C)

3. Film stars present situations

(A) which are familiar to us, the city dwellers 

(B) which we have seen only in jungles 

(C) which we meet everyday at work 

(D) which excite us 

Answer: (C)

4. Whether we admit to ourselves or not, we are aware that

(A)  we are weak and plain 

(B) we are both powerful and handsome 

(C) we are as strong as film heroes 

(D) we are more beautiful than film stars

Answer: (A)

5. The daily life of students, office-goers and housewives is

(A) full of new adventures 

(B) the same dull repetition 

(C) stimulating to their imagination 

(D) very exciting to them 

Answer: (D)

Passage 19: CDS I 2015 English Paper

PASSAGE-18

After lunch, I felt at a loose end and roamed about the little flat. It suited us well enough when mother was with me, but now I was by myself it was too large and I’d moved the dining room table into my bedroom. That was now the only room I used ; it had all the furniture I needed; a brass bedstead, a dressing table, some cane chairs whose seats had more or less caved in , a wardrobe with a tarnished mirror. The rest of the flat was never used, so I didn’t trouble to look after it.

QUESTIONS:

1. The flat did not really suit him any more because

(A)  the rooms were too small 

(B) he was living on his own now 

(C) his mother needed too much rooms 

(D) the flat itself was too little 

Answer: (B)

2. He did not look after the rest of the flat because

(A)  he did not use it 

(B) the bedroom was much too large 

(C) he needed only the brass bedstead 

(D) he had too much furniture 

Answer: (D)

3.“….now I was by myself it was too large”.

The word it here refers to

(A)  the dining room table 

(B) the dining room 

(C) the bedroom 

(D) the flat 

Answer: (A)

4. From the passage we learn that the writer was

(A)  scared of living alone in the flat 

(B) dissatisfied with the flat 

(C) satisfied with the space in his bedroom 

(D) an eccentric person 

Answer: (C)

5.“After lunch I felt at a loose end” means

(A) he had nothing specific to do 

(B) had a rope with a loose end 

(C) had much work to do 

(D)  had a feeling of anxiety 

Answer: (A)

Passage 18: CDS I 2015 English Paper

PASSAGE-18

The tigress was mile away and the ground between her and us was densely wooded, scattered over with great rocks and cut up by a number of deep ravines, but she could cover the distance well within the half-hour – if she wanted to. The question I had to decide was, whether or not I should try to call her. If I called and she heard me, and came while it was still daylight and give me a chance to shoot her, all would be well; on the other hand, if she camp and did not given me a shot, some of us would not reach camp, for we h ad nearly two miles to go and the path the whole way ran through heavy jungle.

QUESTIONS:

1. According to the author

(A)  the tigress wanted to cover the distance within the half-hour 

(B)  the tigress did not wish to cover the distance within the half-hour 

(C) the tigress actually covered the distance within the half-hour 

(D) there was a possibility of the tigress covering the distance within the half-hour. 

Answer: (D)

2. The author says, “Some of us would not reach camp”, because

(A) it was two miles away 

(B) the tigers would kill some of them 

(C) the path is not suitable for walking 

(D) the ground was scattered over with great rocks 

Answer: (C)

3.The author found it difficult to decide the question because

(A) he was afraid 

(B) the tigress was only a mile away 

(C) the ground between them was densely wooded 

(D) there was uncertainty about the reaction of the tigress to his call 

Answer: (D)

4. The time available to the author for shooting the tigress was

(A) the whole day 

(B) one night 

(C) a few hours 

(D) thirty minutes 

Answer: (C)

5. When the author says ‘all would be well’, he means

(A) that they would be able to hide themselves in the heavy jungle 

(B) that the tigress would run away to the deep ravines 

(C) that they would be able to shoot her down without difficulty 

(D) that they would be able to return in daylight 

Answer: (C)

Passage 17: CDS I 2015 English Paper

PASSAGE-17

A man had two blacksmiths for his neighbours. Their names were Pengu and Shengu. The man was greatly troubled by the noise of their hammers. He decided to talk to them. The next day he called both of them and offered Rs. 100 each, if they found new huts, for themselves. They took the money and agreed to find new huts for themselves. The next morning he woke up again to the sound of their hammers. He went out to see why the blacksmiths hadn’t found new huts and he discovered that Pengu and Shengu had kept their promise. They had exchanged their huts.

QUESTIONS:

1. The man was troubled because

(A) the blacksmiths always fought with each others 

(B)  the blacksmiths’ hammers made a lot of noise 

(C)  he was afraid of blacksmiths 

(D) the blacksmiths did not do their work properly 

Answer: (B)

2. The man gave them money because

(A)  the blacksmiths were poor 

(B)  the blacksmiths had asked him for money 

(C)  he did not want them to make a noise 

(D)  he did not want them to make a noise 

Answer: (D)

3. The man went out of his house because

(A)  he wanted to fight with the blacksmiths 

(B)  he wanted to ask the blacksmiths to stop the noise 

(C)  he wanted to find out why they hadn’t found new huts 

(D)  he wanted his money back from the blacksmiths 

Answer: (C)

4. The man came to know that

(A)  the blacksmiths were not in their huts 

(B) the blacksmiths had exchanged huts 

(C) the blacksmiths were going away 

(D) the blacksmiths had not kept their promise 

Answer: (B)

Passage 16: CDS I 2015 English Paper

PASSAGE:16

A little man beside me was turning over the page of a magazine quickly and nervously. Opposite me there was a young mother who was trying to restrain her son from making a noise. The boy had obviously grown weary of waiting. He had placed on ashtray on the floor and was making aeroplane-noises as he waved a pencil in his hands. Near him, and old man was fast asleep, snoring quickly to himself and the boy’s mother was afraid that sooner or later h ere son would wake the gentleman up.

QUESTIONS:

1. The noise was made by

(A)  the old man

(B)  the aeroplane 

(C) the little man 

(D) the boy 

Answer: (D)

2. The person who was the least disturbed was the

(A) observer

(B) son

(C) old man 

(D) little man 

Answer: (C)

3. The factor common to all the people was that they were all

(A) watching a film 

(B) waiting for something

(C) looking at the little boy’s playfulness 

(D)  reading magazine 

Answer: (B)

4. Among those present the one who appeared to be the most bored was the

(A) child

(B) little man 

(C) old man 

(D) mother

Answer: (A)

Passage 99 A: IIFT-2010

PASSAGE-99A

Kodak decided that traditional film and prints would continue to dominate through the 1980s and that photo finishers, film retailers, and, of course, Kodak itself could expect to continue to occupy their long-held positions until 1990. Kodak was right and wrong. The quality of digital cameras greatly improved. Prices plunged because the cameras generally followed Moore’s Law, the famous prediction by Intel co-founder Gordon Moore in the 1960s that the cost of a unit of computing power would fall by 50 percent every eighteen to twenty-four months. Cameras began to be equipped with what the industry called removable media -those little cards that hold the pictures – so pictures were easier to print or to move to other devices, such as computers. Printers improved. Their costs dropped, too. The Internet caught the popular imagination, and people began e-mailing each other pictures rather than print them. Kodak did little to ready itself for the onslaught of digital technology because it consistently tried to hold on to the profits from its old technology and underestimated the speed with which the new would take hold. Kodak decided it could use digital technology to enhance film, rather than replace it. Instead of preparing for the digital world, Kodak headed off in a direction that cost it dearly. In 1988, Kodak bought Sterling Drug for $5.1 billion. Kodak had decided it was really a chemicals business, not a photography company. So, Kodak reasoned, it should move into adjacent chemical markets, such as drugs. Well, chemically treated photo paper really isn’t that similar to hormonal agents and cardiovascular drugs. The customers are different. The delivery channels are different. Kodak lost its shirt. It sold Sterling in pieces in 1994 for about half the original purchase price. George M. C. Fisher was the new CEO of Kodak in 1993. Fisher’s solution was to hold on to the film business as long as possible, while adding a technological veneer to it. For instance, he introduced the Advantix Preview camera, a hybrid of digital and film technology. Users took pictures the way they always had, and the images were captured on film. Kodak spent more than $500 million developing Advantix, which flopped.

Fisher also tried to move Kodak’s traditional retail photo-processing systems into digital world and in this regard installed tens of thousands of image magic kiosks. These kiosks came just as numerous companies introduced inexpensive, high- quality photo printers that people could use at home, which, in fact, is where customers preferred to view their images and fiddle with them. Fisher also tried to insert Kodak as an intermediary in the process of sharing images electronically. He formed partnerships that let customers receive electronic versions of their photos by e-mail and gave them access to kiosks that let them manipulate and reproduce old photographs. You don’t need Kodak to upload photos to your computer and e-mail them. Fisher also formed a partnership with AOL called “You’ve Got Pictures.” Customers would have their film developed and posted online, where friends and family could view them. Customers would pay AOL $7 for this  privilege, on top of the $9 paid for photo processing. However sites like, Snapfish were allowing pictures to be posted online free. Fisher promised early on, that Kodak’s digital-photography business would be profitable by 1997. It wasn’t. In 1997 Philippe Kahn lead the advent of cell phone camera. With the cell phone camera market growth Kodak didn’t just lose out on more prints. The whole industry lost out on sales of digital cameras, because they became just a feature that was given away free on cell phones. Soon cameras became a free feature on many personal computers, too. What had been so profitable for Kodak for so long-capturing images and displaying them-was going to become essentially free.

In 1999 Fisher resigned and Carp became the new CEO. In 2000, Carp’s first year as CEO, profit was about flat, at $1.41 billion. Carp, too, retired early, at age fifty-seven. Carp had pursued Fisher’s basic strategy of “enhancing” the film business to make it last as long as possible, while trying to figure out some way to get recurring revenue from the filmless, digital world. But the temporizing didn’t work any better for Carp than it had for Fisher. Kodak talked, for instance, about getting customers to digitize and upload to the Internet more of the 300 million rolls of film that Kodak processed annually, as of 2000. Instead, customers increasingly skipped the film part. In 2002, sales of digital cameras in the United States passed those of traditional cameras-even though Kodak in the mid- 1990s had projected that it would take twenty years for digital technology to eclipse film. The move to 100. Match the following digital in the 2000s happened so fast that, in 2004, Kodak introduced a film camera that won a “camera of the year” award, yet was discontinued by the time Kodak collected the award. Kodak staked out a position as one of the major sellers of digital cameras, but being “one of is a lot different from owning 70 percent to 80 percent of a market, as Kodak had with film, chemicals, and processing. In 2002 competition in the digital market was so intense that Kodak lost 75 percent of its stock market value over the past decade, falling to a level about half of what it was when the reporter suggested to Carp that he might sell the company. As of 2005, Kodak employed less than a third of the number who worked for it twenty years earlier. To see what might have been, look at Kodak’s principal competitors in the film and paper markets. Agfa temporized on digital technology, then sold its film and paper business to private-equity investors in 2004. The business went into bankruptcy proceedings the following year, but that wasn’t Agfa’s problem. It had cashed out at a halfway reasonable price.

QUESTION:

Arrange the given statements in the correct sequence as they appear in the passage.

Kodak lost to its competitors a big pie of its market share.

Kodak ventured into chemical business to strengthen its digital technology business.

III. Kodak downsized its workforce drastically.

Kodak tied up with business firms for photo processing.

(a)   I, II, III, IV

(b)   III, IV, II, I

(c)   II, IV, I, III

(d)   I, III, II, IV

Ans: ()

Passage 15 f: NDA I 2015 GAT Question Paper

PASSAGE-15F

Directions :

In items in this section, this passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in this paragraph have been removed and jumbled up. These are labeled P, Q, R and S. You are required to find out the proper order for the four sentences and mark accordingly on the Answer Sheet.

S1 : American idealism is essentially a belief in the idea of progress.

S6 : This sense they have inherited from the English.

P : Therefore, he believes that, because of human effort, the future will be better than the past.

Q : But if Americans are usually optimistic, they are not wholly unrealistic.

R : The American tends to view history as a record of human achievement.

S : They have some common sense practically.

QUESTION:

1. The proper sequence should be

(A) P Q R S 

(B) P Q S R 

(C) R P Q S 

(D) P R Q S 

Answer: (C)

Passage 15 e: NDA I 2015 GAT Question Paper

PASSAGE-15E

Directions :

In items in this section, this passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in this paragraph have been removed and jumbled up. These are labeled P, Q, R and S. You are required to find out the proper order for the four sentences and mark accordingly on the Answer Sheet.

S1 : The body can never stop.

S6 : It comes from food.

P : To support this endless activity, the body needs all the fuel for action.

Q : Sometimes it is more active than at other times, but it is always moving.

R : Even in the deepest sleep we must breathe.

S : The fuel must come from some-where.

QUESTION:

1. The proper sequence should be

(A) P Q R S 

(B) P R Q S 

(C) Q R P S 

(D) S R Q P 

Answer: (C)

Passage 15 d: NDA I 2015 GAT Question Paper

PASSAGE-15D

Directions :

In items in this section, this passage consists of six sentences. The first and the sixth sentences are given in the beginning as S1 and S6. The middle four sentences in this paragraph have been removed and jumbled up. These are labeled P, Q, R and S. You are required to find out the proper order for the four sentences and mark accordingly on the Answer Sheet.

S1 : The machines that drive modern civilization derive their power from coal and oil.

S6 : Nuclear energy may also be effectively used in this respect.

P : But they are not inexhaustible.

Q : These sources may not be exhausted very soon.

R : A time may come when some other sources have tapped and utilized.

S : Power may, of course, be obtained in future from forests, water, wind withered vegetables.

QUESTIONS:

1. The proper sequence should be

(A)  P Q R S 

(B) Q P R S 

(C) S R Q P 

(D) S P Q R 

Answer: (B)