Passage 83: CTET SEP-15 Paper-II

PASSAGE-83

Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate options.

In the affluent,, industrialized nations giant surpluses of what, maize, and sorghum are commonplace; cattle, swine, and poultry are fed and fattened on cereal grains; meat, milk, eggs, fruits, and vegetables are within the economic reach of most of the population; well-balanced diets are more or less automatically achieved, and cereal products constitute only a modest portion of the ‘daily bread’. Consequently, most of the people in such societies have difficulty in comprehending and appreciating the vital significance of providing high-yielding strains of wheat, rice, maize, sorghum and millet for the people of the developing nations. Understandably then, the majority of the urbanites in the industrialized nations have forgotten the significance of the words they learned as youngsters. ‘ Give us this day our daily bread.’ They know that food comes from the supermarket, but only a few see beyond the necessary investments, the toils, struggle, and frustrations on the farms and ranches that provide their daily bread. Since the urbanites have lost their contact with the soil, they take food for granted and fail to appreciate the tremendous efficiency of their farmers and ranchers, who, although constituting only five percent of the labour force in a country such as the United States, produce more than enough food for their nation.

                   Even worse urbanites often vociferously criticize their government for attempting to bring to balance the agricultural production of its farmers with the domestic and foreign market demands for farm products, and attempting thereby to provide the consumer and abundant food supply at reasonable cost and also to assure a reasonable return to the farmer and ranchers.

QUESTION:

1. How do they benefit from such a use?

(A) The soil gets enriched 

(B) The surplus does not get wasted 

(C) The country earns goodwill. 

(D) Their citizens get balanced diets 

Answer: (D)

2. People in the developed nations eat very little of :

(A) Meat products 

(B) Milk products 

(C) Fruits and vegetables 

(D) Cereals

Answer: (D)

3. _______ do not play a great role in providing food to the dining tables in developed nations.

(A) Farms

(B) Supermarkets

(C) Farm labourers 

(D) Agricultural machines 

Answer: (B)

4. How do the rich countries use most of their surplus wheat and maize?

(A) They export them to help the developing countries 

(B) They feed their cattle and poultry. 

(C) They give them free to the poor people. 

(D) They burn them in the fields 

Answer: (B)

Passage 82: CTET SEP-15 Paper-II

PASSAGE-82

Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate options:

            The massive fort of Jodhpur looked down from the hill at the new city which had sprawled out around the old one. The desert lay beyond the city. IT crouched there like a lion, and was the colour of one, its rippled tawny pelt flea-specked here and there with small clumps of scrub. A gritty wind blew out of it, little rivers of sand eddied briefly down the pavements, then were snatched back into the air and flung like a challenge to the south. At the edge of the city, herds of camels twined their long necks around stunted trees, as though they were snakes. Then there were no more trees. Tall whirlwinds of sand marched down towards us from the horizon.

          The desert enclosed us for the next ten days. There was a glare and dazzle on the skyline at dawn, then the ferocious eye of summer opened for a long look at its domain. For the next twelve hours it scowled down at the sand. We closed our eyes, visualized shadow and water, narrowed them open once more to the parch and scald of the desert wind. The shifting wind caused the dunes constantly to collapse and reform, or drifted them lazily out as bulwarks across the road. The car had to stop at frequent intervals, so that we could clear the heaped sand away, or because one of the tyres, hissing on the burning surface of the tarmac, had exploded. During those prolonged and sweaty intervals by the roadside, we were passed, sometimes, by the ghostly herds of livestock moving south.

QUESTION:

1. The only objects that actually broke the monotony of the vast desert were :

(A) lions living in it 

(B) rivers of sand in it 

(C) clumps of scrub here and there 

(D) shadow and water 

Answer: (C)

2. Between the fort and the desert there is/are:

(A) a hill 

(B) two cities 

(C) three cities 

(D) no city 

Answer: (B)

3. _______ are compared to snakes

(A) Herds of camels 

(B) Edges of the city 

(C) Stunted trees 

(D) Long necks of camels 

Answer: (D)

4. The narrator’s style of description is :

(A) scholarly

(B) poetic

(C) philosophic

(D) analytical

Answer: (B)

5. The desert looked like a lion because both are :

(A) of the same colour 

(B) massive

(C) ferocious

(D)  found among the hills 

Answer: (D)

Passage 81: CTET SEP-15 Paper-II

PASSAGE-81

Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate options :

            One of the unhealthiest emotions is anger. It destroys our ability to think clearly, properly and in totality. Anger also has adverse impact on health. If you ask a selection of people what triggers their anger, you would get a wide range of answers. However, whatever the cause, even a single word spoken in anger an leave a lasting impression on a person’s heart and has the ability to ruin the sweetness of any relationship.

  A sage once said, “How can there be peace on earth if the hearts of men are like volcanoes ?” We can live in harmony with others only when we overcome anger and make room for peace. So how can we set about creating that sense of peace within ourselves ? It starts with the realization that w do have the choice to think and feel the way we want to. If we look at what it is that makes us angry, we  might discover there is nothing that has the power to make us feel this way. We can only allow something to trigger our anger – the anger is a way in which we respond to an event or person. But because we are so used to reacting on impulse, we forget to choose how we want to feel, and end up reacting inappropriately, leaving ourselves with angry feelings.

            Mediation helps us create personal space within ourselves so that we have the change to look, weigh the situation, and respond accordingly, remaining in a state of self-control. When we are angry, we have no self-control. At that moment, we are in a state of internal chaos, and anger can be a very destructive force.

            Stability that comes from practice of meditation can create a firm foundation, a kind of positive stubbornness. Others can say whatever they want, and it may also be true, but we don’t lose our peace or happiness on account of that. This is to respect what is eternal within each of us.

                   We give ourselves the opportunity to maintain our own pace of mind, because let’s face it, no one’s going to turn up at our door with a box full of peace and say, “Here, I think you could do with some of this today !” There is a method which could be described as sublimation, or the changing of form. With daily practice and application of spiritual principles in our practical life, experience of inner peace can come naturally.

QUESTION:

1. How can we get peace of mind ?

(A) Through prolonged medication 

(B) By accepting life as it comes 

(C) By enjoying good health 

(D) By overcoming anger 

Answer: (D)

2. To overcome anger, meditation helps us by ______.

(A) removing the trigger 

(B) giving us the choice to think 

(C) remaining in a state of self-control 

(D) offering us a wide range of answers 

Answer: (C)

3. Why should we not get angry with a friend?

(A) It may give us a heart attack 

(B) It affects over health 

(C) It ruins our relationship 

(D) It damages our intellectual ability 

Answer: (C)

4. What is anger ?

(A) It is loss of control over our temper 

(B) It is our reaction to an event or person 

(C) It is release of our pent up emotions 

(D) It is an effort to avenge ourselves 

Answer: (B)

5. Getting angry _____.

(A) affects the clarity of our mind 

(B) gives us a feeling of superiority 

(C) makes us feel ashamed of ourselves 

(D) affects our digestive system 

Answer: (A)

Passage 80: CTET SEP-15 Paper-I

PASSAGE-80

Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate options:

            Your attitudes are the perspectives from which you view life. Some people seem to have a good attitude towards most things. Some people seem to have a bad attitude towards everything. But when you look closer, you will find that most of us have a combination of attitudes, some good, some not so good.

            Whatever attitude we have towards anything will affect how we feel about it, which in turn determines whether or not we will do well. So our right attitudes play a very important part in  helping us become successful.

            In fact, as we can see, a good attitude is essential for achievement of any kind ! We so often hear of someone who is said to have a “bad attitude”. The term is often applied to young people, especially to teenagers whose frequently get into trouble, but we often hear it about adults, too. The implication is always that the individual in question is not going to make it if he doesn’t change his attitude.

            I would agree, without a good attitude it is not possible to see the opportunities ahead and set one’s sights to reach them. But even more important is the fact that in order to possess the kind of feelings which work for us, we’ve got to have the right attitude to start with.

                   But where do we get our attitudes from ? Are we born with them or do they just appear out of nowhere? Our attitudes are no accident. They don’t just happen. Our attitudes are created and influenced entirely by our beliefs.

QUESTION:

1. The term “bad attitude” is used for young people because they :

(A)  defy all kinds of authority 

(B) behave irresponsibly 

(C) often get into difficulty 

(D) are unpredictable 

Answer: (C)

2. Right attitudes are absolutely essential to 

(A) succeed in life 

(B) win the goodwill of our peers and superiors 

(C) have harmonious relations with others 

(D) promote our mental well-being 

Answer: (A)

3. Which one of the following statements is correct?

(A) We are born with our attitudes 

(B) Our attitudes are influenced by our parents only 

(C) Our attitudes are created and controlled by our beliefs 

(D) Our attitudes are the results of our personal experience 

Answer: (C)

4. A/An ________ attitude is absolutely necessary for attainment of any kind.

(A) virtuous

(B) cheerful

(C) optimistic

(D) good

Answer: (D)

Passage 79: CTET SEP-15 Paper-I

PASSAGE-79

Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate options:

            One Sunday morning, I was travelling on a subway in Mumbai. People were sitting quietly – some reading newspapers, some lost in thought. It was a calm, peaceful scene.

            Then suddenly, a man and his children entered the subway car. The children were so loud and rambunctious that instantly the whole climate changed.

            The man sat next to me and closed his eyes, apparently oblivious to the situation. The children were yelling back and forth, throwing things, even grabbing people’s papers. It was very disturbing. And yet, the man sitting next to me did nothing.

            It was difficult not to feel irritated. I could not believe that he could be so insensitive as to let his children run wild and do nothing about it. It was easy to see that everyone else on the subway felt irritated, too. So finally, I turned to him and said, “Sir, your children are really disturbing a lot of people. I wonder if you couldn’t control them a little more ?”

            The man lifted his gaze as if to come to a consciousness of the situation for the first time and said softly, “Oh, you’re right. I guess I should do something about it. We just came from the hospital where their mother died an hour ago. I don’t know what to think and I guess they don’t know how to handle it either”.

                   Can you imagine what I felt at that moment. My paradigm shifted. Suddenly I saw things differently, and because I saw things differently, I thought, felt and behaved differently. My irritation vanished; my heart was filled with the man’s pain. Feelings of sympathy and compassion flowed freely. “Your wife just died ? Oh, I am sorry ! Can you tell me about it ? What can I do to help ?” Everything changed in an instant.

QUESTION:

1. It can be inferred from the man’s behavior that he was :

(A) insensitive

(B) an indulgent parent 

(C) mentally disturbed 

(D) unsocial

Answer: (C)

2. When the writer learnt the truth :

(A) he felt apologetic 

(B) his heart was filled with the man’s suffering 

(C) he was angry with himself for being judgemental 

(D) he decided to help the man out 

Answer: (B)

3. The primary purpose of the author is to :

(A) highlight the problems of subway travellers 

(B) narrate an amusing incident 

(C) show how indulgent parents spoil their children 

(D) show a radical shift in attitude 

Answer: (D)

4. The children’s behavior on the subway was :

(A) amusing

(B) irritating

(C) disgusting

(D) shocking

Answer: (B)

5. How did the man (children’s father) react to the unruly behavior of his children?

(A) He enjoyed their antics 

(B) He rebuked them 

(C) He tried to control them 

(D) He did nothing 

Answer: (D)

Passage 78: CTET SEP-15 Paper-I

PASSAGE-78

Read the passage given below and answer the questions that follow by selecting the most appropriate options:

Madam Cama’s Paris home became a shelter for world revolutionaries. Even Lenin, the father of Russian revolution visited her house and exchanged views. Savarkar got all encouragement in writing the history of the First India War of Independence from Cama. She helped its printing in Holland as no English publisher came forward to publish it. It was a banned book but found its way to India. Smuggled ingeniously under “Don Quixote” covers ! She became the publisher of “VandeMataram”, a revolutionary magazine and its distributor, an extremely difficult task in the days of British espionage. Another magazine “Madan’sTalwar” was also started in memory of MadanLalDhingra who laid down his life for the country. Both the magazines were outlawed in India and England. Madam Cama somehow found ways to sent them to Indian revolutionaries.

            Madam Cama also fought for the cause of women. Speaking at National Conference at Cairo, Egypt in 1910, she asked, :Where is the other half of the Egypt ? I see only men who represent half the country !” She stressed the role of women in building a nation.

  When the First World War broke out in 1914, Madam Cama took an anti-British stand and tried her best to make the Indian people aware of the exploitative nature of British imperialism.

                   The British had banned her entry into India, being afraid of her revolutionary past and staunch nationalistic outlook. But the lioness was getting old and 35 years of fighting on foreign-land had taken its toll. She decided to return to her motherland. Her health was worsening. After reaching Bombay, she was hospitalized and died on 13th of August, 1936.

QUESTION:

1. Not only id Madam Cama participate in India’s struggle for freedom, she also :

(A) worked for the upliftment of the poor 

(B) opened schools in slums 

(C) created awareness of the importance of cleanliness among women 

(D) championed the cause of women 

Answer: (D)

2. Madam Cama’s entry into India was banned because :

(A) she was a revolutionary and staunch nationalist 

(B) she had a criminal past. 

(C) she spoke vehemently against the British 

(D) she was spreading rumours about the British 

Answer: (A)

3. The author’s atitiude to Madam Cama can be described as :

(A) hostile

(B) laudatory

(C) critical 

(D) contradictory

Answer: (B)

4. How did the book, ‘The First Indian War of Independence’ find its way to India’? The book was :

(A) couriered

(B) mailed

(C) smuggled

(D) sent through a secret agent 

Answer: (C)

5. Madan Lal Dhingra was a :

(A) businessman

(B) freedom fighter 

(C) poet

(D) journalist

Answer: (B)

Passage 77: UCO Bank PO Exam Paper -2009

PASSAGE-77

In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Employee misconduct, (1) of leave, tardiness, abuse of lunch hours or coffee breaks, (2) to comply with the agency’s procedures, or any other (3) of the employee/employer relationship are examples of problems for which disciplinary actions may be (4). Such actions (5) from admonishments, warnings and oral or written reprimands (6) (7), reduction-in-grade or pay, or removal. Many agencies have formalized (8) in tables of penalties or guidelines (9) (10) action.

1.

(A) submission

(B) cancellation

(C) demand

(D) application

(E) abuse

Answer: (C)

2.

(A) displeasure

(B) failure

(C) reluctance

(D) anxiety

(E) hesitation

Answer: (C)

3.

(A) variation

(B) instance

(C) form

(D) breach

(E) conduct

Answer: (C)

4.

(A) appropriate

(B) sympathetic

(C) harsh

(D) unprecedented

(E) exorbitant

Answer: (A)

5.

(A) root

(B) disseminate

(C) range

(D) deviate

(E) emerge

Answer: (C)

6.

(A) to

(B) even

(C) with

(D) into

(E) for

Answer: (A)

7.

(A) punishment

(B) memos

(C) indiscipline

(D) suspensions

(E) curtailment

Answer: (D)

8.

(A) all

(B) these

(C) abundant

(D) which

(E) only

Answer: (B)

9.

(A) with

(B) under

(C) for

(D) on

(E) about

Answer: (C)

10.

(A) harsh

(B) decent

(C) quick

(D) responsible

(E) corrective

Answer: (E)

Passage 75: SSC Higher Secondary Level Data Entry Operator & LDC Exam Held on—27-11-2010

PASSAGE-75

India records the world’s highest per-capita incidence of water-borne diseases such as diarrhea, typhoid and hepatitis, in spite of which concern for safe drinking water is still abysmally low even among educated Indians. This alarming indifference was borne out in a survey conducted by market research agency Research International Ltd. Based on a study of 3,000 households spread across all major cities in India. The survey found that over 73 per cent of all households in the highest income categories (SECA & B) drink tap water without boiling it and as many as 55 percent of the same group drink tap water after filtration through a cloth, but without boiling.

            Though every school child knows that unboiled tap water contains un-seen disease causing germs, and is unsafe to drink, the high level of indifference to boiling water will come as a surprise to many. Comments Dr. S.S. Narvekar, Deputy Director, Directorate of Health Services, Government of Maharashtra. “We regularly monitor water quality in all major urban centres in this State. During 1995-96, we found that 9,730 out of 159,233 samples of water were

contaminated with disease causing organisms, representing a high 6.11 per cent of the total number of samples collected and analysed. This is an alarmingly high level of contamination considering that Maharashtra is one of the more

developed states in India and it may be higher in other states. Also during late summer months when there is water scarcity, and during these months it is doubly important to ensure drinking water is adequately sanitised.”

QUESTION:

1. In India the concern of safe drinking water is:

(A) very low 

(B) good 

(C) enough

(D) more than expected 

Answer: (A)

2. In the highest number of categories the number of people drink tap water without boiling it is:

(A) about half of the house holds 

(B) all the house holds 

(C) nearly three fourths of the households 

(D) one fourth of the households 

Answer: (C)

3. During rainy season, drinking water should be:

(A) cleaned

(B) sanitised

(C) stored

(D) used

Answer: (B)

4. There is a high level of _____ to boiling water.

(A) interest

(B) indifference

(C) care

(D) curiosity

Answer: (B)

5. According to the passage, un-boiled tap water contains _____ .

(A) impurities

(B) chemicals

(C) germs

(D) waste matter 

Answer: (C)

Passage 74: SSC Higher Secondary Level Data Entry Operator & LDC Exam Held on—27-11-2010

PASSAGE-74

In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

A seminar is generally a form of (1) interaction, either at an academy (2) or a commercial or (3) organization. It has the function of (4). Small groups for (5) meetings, focusing each time on some (6) subject, in which everyone present in (7) to participate. This is often (8) through and ongoing dialogue with a seminar (9) or instructor. Normally participants must not be (10) in the field under discussion.

QUESTION:

1.

(A) academic

(B) social

(C) informal

(D) artificial

Answer: (C)

2.

(A) institution

(B) intermission

(C) intervention

(D) interference

Answer: (A)

3.

(A) provincial

(B) proverbial

(C) professional

(D) progressive

Answer: (C)

4.

(A)  bringing out 

(B) bringing together 

(C) bringing among 

(D) bringing off 

Answer: (B)

5.

(A) recurring

(B) repeating

(C) reverting

(D) reforming

Answer: (A)

6.

(A) particular

(B) partial

(C) previous

(D) prevented

Answer: (A)

7.

(A) entrusted

(B) encouraged

(C) enlarged

(D) endured

Answer: (B)

8.

(A) accomplished

(B) acknowledged

(C) acquainted

(D) acquired

Answer: (A)

9.

(A) follower

(B) member

(C) leader

(D) associate

Answer: (C)

10.

(A) professional

(B) teacher

(C) starter

(D) beginners

Answer: (D)

Passage 73: SSC Data Entry Operator Exam – Held on – 02-08-2009

PASSAGE-73

In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand that it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

            Experts are beginning to suspect that one of the major (1) of crime in modern cities in the actual design of the city. Oscar Newman, a professor of architecture, in his book titled “Defensible Space” has (2) the result of his research on this question. The effect of environment (3) crime is two-fold. Prof. Newman’s research shows that some buildings may encourage people not only to interfere but to allow crimes to (4) Crowded apartments in a huge block bring people physically together but isolate them (5) . People living in what is (6) one building with a common entry felt isolated within their own apartments.

  They are unconcerned (7) their neighbours. Some years ago, a girl was stabbed to death (8) a period of half an hour while hundreds of people living in the block (9) without interfering, without even calling the police.

          The other obvious effect of the design of buildings is that it affords room for crimes. Hidden nooks and corners, spaces between buildings out of (10) are convenient spots where crimes can be committed without the fear of detection.

QUESTION:

1.

(A) exposition

(B) causes

(C) theories

(D) results

Answer: (B)

2.

(A) published

(B) printed

(C) predicted

(D) pasted

Answer: (A)

3.

(A) on

(B) in

(C) over

(D) about

Answer: (A)

4.

(A) witness

(B) show

(C) appear

(D) happen

Answer: (D)

5.

(A) spiritually

(B) congnitively

(C) intellectually

(D) mentally

Answer: (D)

6.

(A) essentially

(B) deliberately

(C) accidentally

(D) ideologically

Answer: (C)

7.

(A) for

(B) with

(C) about

(D) at

Answer: (B)

8.

(A) between

(B) through

(C) over

(D) across

Answer: (C)

9.

(A) viewed

(B) studied

(C) observed

(D) watched

Answer: (C)

10.

(A) sight

(B) vision

(C) visual

(D) observation

Answer: (A)